اعداد سلامتی بیانگر حقایق و بیماری هایی هستند که در بدن وجود دارد. در واقع اعداد سلامتی مشمول اعداد کاهش وزن الی مراقبت از قلب است که به انسان کمک شایانی در خصوص نگهداری از سلامت می کند.
عده ای گمان می کنند انجام فعالیت های ورزشی و پیروی از رژیم غذایی مناسب در راستای سلامت جسمانی کفایت می کند. این در حالی است که حفاظت از سلامتی جسمانی نیازمند کنترل اعداد سلامتی است.
عدد تری گلیسیرید
تری گلیسیرید در بافت های چربی بدن موظف به ذخیره ی انرژی است که به موجب مصرف چربی و کربوهیدرات تشکیل می شود. تری گلیسیرید در سلول های چربی ذخیره می گردد. سپس در مواقعی که بدن به انرژی نیازمند باشد، به موجب سوخت و ساز بدن ترشح می شود.
تری گلیسیرید به صورت مداوم در مقادیر کم در جریان خون وجود دارد. زمانی که میزان تری گلیسیرید در بدن افزایش پیدا می کند، اختلال هایی نظیر عدم ترشح انسولین و سندرم متابولیک رخ می دهد.
توجه داشته باشید میزان تری گلیسیرید نرمال حدود 7.1 میلی مول در لیتر است.
عدد کالری مورد نیاز بدن
به طور کلی بانوان به صورت روزانه نیازمند دریافت 2000 کالری هستند و آقایان به نسبت جسمانی، نیازمند دریافت 2550 کالری می باشند.
صریح ترین روش در خصوص آگاهی از نیاز بدنی به کالری، ضریب وزن به پوند در اعداد 13 یا 15 است. بهتر است بدانید میزان کالری مورد نیاز بدن به میزان فعالیت روزانه بستگی دارد.
به طور تقریبی در وعده ی صبحانه می بایست 300 الی 400 کالری به بدن وارد گردد. این مقدار در وعده ی غذایی ناهار بالغ بر 500 الی 600 کالری است و در وعده ی غذایی شام به 600 الی 700 کالری دریافتی می رسد.
در صورتی که قصد دارید از میزان وزن عمومی بدن کم کنید، ملزم هستید میزان کالری دریافت روزانه را به کمتر از 500 کالری برسانید.
عدد کلسترول خون
کلسترول در جریان خون به وسیله ی لیپوپروتئین جریان دارد. علت جریان پذیری کلسترول به کمک لیپوپروتئین به عدم قابلیت ترکیب شدن در خون باز می گردد.
کلسترول در دو نوع خوب و بد وجود دارد. در واقع کلسترول خوب، لیپوپروتئین های دارای چگالی بالا هستند و کلسترول بد، لیپوپروتئین های با چگالی پایین می باشند.
میزان کلسترول مناسب در رده ی کمتر از 180 میلی گرم در هر دسی لیتر قرار دارد.
بهتر است بدانید کلسترول بد با عنوان "LDL" شناخته می شود و کلسترول خوب "HDL" نام دارد.
عدد فشار خون
فشار خون حاکی از میزان فشاری دارد که خون در جریان بدن وارد دیواره ی رگ می شود. فشار خون با جریان پذیری به شاه رگ افزایش پیدا می کند و با ورود به رگ ها کاهش می یابد.
در مواردی که میزان فشار خون به صورت مکرر در مقدار بالا قرار بگیرد، عارضه ی فشار خون شکل می گیرد. فشار خون بالا سبب بروز بیماری های قلبی- عروقی، تصلب شرایین، آسیب مغزی، تداخل کارکرد در کلیه و ضعف در بینایی می گردد.
فشار خون در نرمال ترین حالت کمتر از 130/80 میلی لیتر جیوه می باشد. بالاترین حد فشار خون نیز بالغ بر 140 روی 90 میلی متر جیوه است.
با افزایش فشار خون به عضلات قلب فشار وارد می شود و ریسک سکته ی قلبی دو چندان می گردد. شما می توانید به منظور حفظ فشار خون در طیف نرمال، مصرف کافئین، سدیم و استرس را محدود کنید. در مقابل به صورت منظم به فعالیت های ورزشی بپردازید.
عدد وزن بدن
وزن عمومی بدن به صورت مستقیم با سطح سلامتی در ارتباط است. اضافه وزن خطر ابتلا به سندرم متابولیک، دریافت انسولین، بروز فشار خون و تجمع بافت های چربی در عروق خونی را افزایش می دهد.
زمانی که سلول های چربی اضافی در اطراف شکم تجمع پیدا می کنند، نوعی فرایند شیمیایی شکل می گیرد که احتمال حمله ی قلبی را دو چندان می سازد.
بدین جهت سایز دور کمر مناسب ترین وسیله برای سنجش سلامتی به شمار می رود که به صورت مستقیم بر کارکرد قلب تاثیر دارد.
یکی دیگر از شاخص های سلامتی، شاخص توده ی بدنی یا BMI است که در افراد مختلف بر اساس جنسیت، سن و قد متمایز می باشد.
نرمال ترین شاخص توده ی بدنی بین 18.6 و 24.9 قرار دارد.
ضربان قلب
ضربان قلب به عنوان یکی از مهمترین نشانه های حیاتی در بدن، بیانگر انقباض و انبساط قلب در هر 60 ثانیه است. در واقع ضربان قلب حاکی از تپش قلب در هر یک دقیقه دارد.
مناسب ترین راه برای تشخیص ضربان قلب طبیعی سنجش ضربان در حین استراحت است.
در واقع مقایسه ی ضربان قلب در حالت نرمال و میزان ضربان قلب در طول انجام فعالیت های روزانه می تواند به ما در خصوص آگاهی از تاثیرات تحرک بدن به کارکرد قلب کمک کند.
بهتر است بدانید ضربان قلب در نرمال ترین حالت بین 60 الی 90 مرتبه می تپد.
عضلات قلب ورزشکاران از منظر فیزیکی تقویت شده است. بدین جهت احتمال می رود ورزشکاران هوازی و استقامتی ضربان قلب کمتری نسبت به سایر افراد داشته باشند.
در صورتی که ضربان قلب از میزان نرمال در حالت کمتری قرار دارد، نگران نباشید. این مقدار تپش قلب بیانگر وضعیت سلامت خوب است.
میزان قند خون
قند خون بیانگر اندازه ی گلوکز در خون است. گلوکز نوعی قند به نام فروکتوز در بدن است که با مصرف میوه و لاکتوز موجود در شیر وارد بدن می گردد. سپس در طی تغییراتی به انرژی مبدل می شود.
میزان قند خون به وسیله ی شاخص هموگلوبین در بدن اندازه گیری می شود. در حالت نرمال میزان قند خون می بایست در 99-70 میلی گرم بر دسی لیتر باشد. این مقدار در افراد مبتلا به دیابت، در رده ی 80-130 میلی گرم بر دسی لیتر قرار دارد.
قند خون بالا با بروز عارضه ی دیابت منجر به تداخل آسیب به ارگان، عصب و رگ های خونی می شود و در نهایت باعث شکل گیری سکته ی مغزی و حمله ی قلبی می گردد.
همچنین سایر اعداد سلامتی را نیز بشناسید:
• برخورداری از خواب کافی 7 الی 8 ساعت در روز
• مصرف ماهی بالغ بر 3 مرتبه در هر هفته
• انجام فعالیت های ورزشی حدود 150 دقیقه در هفته
• مصرف سبزیجات و میوه های مختلف
• انجام تست پاپ اسمیر هر 3 سال یک مرتبه
• مصرف غلات کامل در سه وعده به صورت روزانه
منبع: نمناک